5.12.06

Om "Den Hemmelige Krig"

Jeg var idag til en visning af "Den Hemmelige Krig. Den var udmærket, ret sober og bestemt ikke så venstredrejet som Adam Møller hurtigt erklærede. Dens TV-premiere er grundet den aktuelle debat flyttet frem til nu på torsdag kl. 20 på DR2.

Filmen var egentlig enkel: Den forsøgte at føre dokumentation for at både et internationalt folkeretsligt og et dansk statsforfatningsmæssigt forhold var blevet tilsidesat og ignoreret af den danske regering - og især af Fogh - i løbet af de første måneder af 2002.

Kort fortalt, så erklærede amerikanerne officielt i starten af 2002 at de ikke længere ville tildele krigsfanger taget i Afghanistan de sædvanlige internationalt anerkendte rettigheder. Altså, helt officielt. Filmen dokumenterer så, at danske soldater rent faktisk udleverede et antal fanger til amerikanerne efter amerikanernes erklæring om en suspendering af rettigheder. Alligevel forsikrede den danske regering efterfølgende gentagne gange Folketinget om at de udsendte danske soldater ikke tog fanger og da slet ikke overdrog dem til anden part (amerikanerne). Man forsvarede altså det danske militærs engagement i Afghanistan med at USA overholdt Genèvekonventionerne.

Rundt om denne historie føjes så en usympatisk kynisk pressechef fra Forsvarskommandoen samt et ubetaleligt mesterligt pinligt øjeblik da chefen for Jægerkorpset må æde sine egne ord og andre ting.

Jeg fælder ingen entydig politisk dom (men dog kritik, indtil videre). Jeg har dog et fromt ønske: At den berettigede kritik af regeringens ageren i denne sag ikke fører til at folk med megen lidt sympati for Fogh-styret kortslutter og ønsker det danske engangement i Afghanistan afsluttet. Fogh eller ej, det danske militære engangement i Afghanistan er en god ide.

Ingen kommentarer: